'Wie denkt dat online boeken altijd goedkoper is, heeft het echt mis'

 

Tegen de stroom in opende Leo van der Hoeven (63) recent zijn derde stenen reisbureau. ´Ook steeds meer jongeren boeken bij ons. We plussen dit jaar met bijna 10 procent.´

Naast de reisbureaus in Wormer en Krommenie heb je een derde winkel geopend in Oudkarspel. Voor velen een verrassende stap.

Pakweg drie maanden geleden had ik dit zelf ook niet verwacht. Ik liep hier bijna letterlijk tegenaan. De vorige eigenaar ging met pensioen en de kans was groot dat een aantal personeelsleden verder ging als zelfstandig reisagent. Daarover ging ik met de eigenaar in gesprek. De uitkomst was echter totaal anders: toen ik het pand verliet was ik enthousiast over een mogelijke overname.

Welke kansen zag je?

Vooral in dorpen geloof ik in de kracht van stenen reisbureaus. Op internet is natuurlijk heel veel te boeken, maar het is een rommeltje. Klanten zien door de bomen het bos niet meer. Bovendien vinden mensen - vanwege de onrust in de wereld - een vast aanspreekpunt tegenwoordig belangrijker dan ooit. Als er wat aan de hand is, willen ze meteen een vertrouwd persoon aan de lijn krijgen. Een belangrijke reden voor ouders om hun kinderen naar een stenen reisbureau te sturen.

En de prijzen?

Wie denkt dat online boeken altijd goedkoper is, heeft het echt mis. Als stenen reisbureaus hun werk goed doen, zijn ze voordeliger dan veel internetaanbieders.

Terug naar de overname. Heb je lang getwijfeld?

Nee, eigenlijk is het allemaal erg snel gegaan. Ik had drie belangrijke eisen. Ten eerste moest het personeel blijven, want in een reisbureau draait het om mensen. Verder moesten we een geschikt pand vinden, aangezien de winkel onderdeel uitmaakte van de woning van de vorige eigenaresse. Het derde punt was groen licht van de accountants en bedrijfsadviseurs van Yours/Uwreisaccountant. Gelukkig kon ik erg snel bij Yours terecht en ben ik geweldig goed geholpen. Bij een overname komt veel meer kijken dan het betalen van de aankoopprijs. Ook juridisch moet alles goed worden geregeld en dat deed Yours ook fantastisch.

Heb je veel veranderingen doorgevoerd bij je nieuwe aanwinst?

Zo min mogelijk, want wat goed is moet je niet veranderen. Op de gevel staat bijvoorbeeld nog steeds Het Langedijker Reisbureau, een naam die al sinds 1935 bekend is. De belangrijkste aanpassingen liggen op het gebied van automatisering. Voorbeelden zijn de introductie van reserveringssysteem BAS (inclusief Sambasso) van Fadiro, de overstap naar Qenner in samenwerking met Vuelandia, de overgang naar VoIP en de inrichting van Online werkplekken.

Waar ben je het meest trots op?

Op onze medewerkers en de ZRA’s, die onder onze organisatie vallen. Ze hebben een enorme brok kennis in huis, zijn enthousiast en verlenen echt onafhankelijk advies.

In 2017 wordt de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst van kracht. Datzelfde geldt voor privacywet AVG. Al veel voorbereidingen getroffen?

Eerlijk gezegd maak ik me nog niet druk. Natuurlijk volg ik de richtlijnen van de ANVR, maar ik merk dat er nog veel onduidelijkheden zijn. Door de lange kabinetsformatie lopen we in Nederland wat achter.

Welke ontwikkeling in de branche houdt je het meest bezig?

Een goed rendement is momenteel het grootste probleem. We plussen nu bijna tien procent, maar het netto resultaat blijft achter. Als voorzitter van inkoopcoöperatie ITAC spreek ik veel collega´s en ik merk dat dit probleem overal speelt. Mijn advies: laat je niet afschepen en kijk naar naar leveranciers waar je wél fatsoenlijke commissies kunt krijgen. Een aantal nieuwe partijen biedt interessante mogelijkheden.

Heb je met drie winkels nog wel tijd om zelf op vakantie te gaan?

Daar maken we tijd voor. In oktober ben ik bijvoorbeeld nog naar Turkije geweest. Dat blijft een geweldig land. Vietnam vind ik ook fantastisch: de vriendelijke mensen, het eten, de verscheidenheid...

Je bent nu 63. Denk je al na over je pensioen?

Als ik gezond blijf, ga ik zeker niet op mijn 66e stoppen. Dit is leven! Genieten doe ik al heel lang.