Wat betekent de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst voor jou?

Stel jij als reisorganisator reizen samen voor je klanten? Dan krijg je vanaf 2018 te maken met de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst. Kort door de bocht: je loopt meer en grotere risico´s en bent verplicht om je klanten nóg beter te informeren. Hoog tijd om de voorbereidingen te starten.

Wat is de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst?

De nieuwe Wet op de Reisovereenkomst is de Nederlandse vertaling van de nieuwe richtlijn Pakketreizen, die de Europese Unie in 2015 invoerde. Het doel is om de consument beter te beschermen. De oude richtlijn dateert uit 1990, toen de reiswereld er nog compleet anders uitzag.

Voor wie gaat er het meeste veranderen?

De nieuwe wet heeft betrekking op alle reisondernemers, maar vooral voor reisagenten verandert er veel. Wie reizen samenstelt met twee of meer diensten (bijvoorbeeld vlucht, hotel en huurauto) en een totaalprijs rekent, is voor de wet voortaan een reisorganisatie. In dit geval loop je - als je nu wettelijk nog geen pakkettouroperator bent - in de nieuwe situatie dus meer ondernemersrisico´s.

Welke risico´s?

Als verkoper van pakketreizen ben je aansprakelijk als een leverancier afspraken niet nakomt en moet je in actie komen als een klant op vakantie in de problemen komt. Bij een calamiteit moet je bijvoorbeeld maximaal drie aanvullende overnachtingen verzorgen voor de klant. Daarnaast geldt er straks een uitgebreide informatieplicht.

Hoe kan ik mij voorbereiden op de nieuwe wet?

Slimme reisondernemers brengen hun risicoprofiel nu al in kaart. Ben je voldoende verzekerd? Wellicht moet je zaken aanpassen of andere verzekeringen afsluiten. Datzelfde geldt voor je algemene voorwaarden. Neem ze snel onder de loep, dan voorkom je problemen in de toekomst.

Meer weten over de gevolgen van de nieuwe Wet op de Reisovereenkomst? Win advies in bij Uwreisaccountant.